Close filters
Filters
Submenu

Controle op de werkplek. Goed of slecht?

De inhoud van dit onderwerp verschilt heel erg in Europa vergeleken met de VS, waar de juridische omkadering minder strikt omschreven wordt. Europa hecht veel belang aan privacy en biedt daarom een breder juridisch kader. In België ben je als bedrijf verplicht je werknemers in te lichten over het feit dat ze gecontroleerd worden. Daarnaast moet de controle een doel hebben (Bijv. bescherming van de belangen van een bedrijf of controle van bepaalde geldende regels in een bedrijf).

CAO 81 geeft een overzicht van alle doelen die gewettigd zijn. Belangrijk bij alle controletechnieken is de proportionaliteit en transparantie. Hiermee wordt bedoeld dat telkens de belangen van werknemer en de belangen van het bedrijf onder de loep genomen moeten worden en worden afgewogen. Het is daarom aangewezen om de belangen te omschrijven in een cao of arbeidsreglement. De controle moet steeds collectief zijn en pas op de tweede plaats individueel!

Opgelet! Je mag als werkgever belang hechten aan het niet uitlekken van je bedrijfsgeheimen, maar toenemende controlemogelijkheden bevorderen niet altijd de sfeer en motivatie van de werknemers! Belangrijk hierbij is het evenwicht te bewaren tussen vertrouwen en controle.

De meest voorkomende vormen van controle zijn: GPS tracking (vaak gebruikt voor werknemers die buitenshuis werken) – web en emailfiltering (bepaalde websites worden geblokkeerd ter beveiliging van de bedrijfsgegevens) – cameratoezicht (hier moet een duidelijke argumentatie aanwezig zijn dat het bedrijfsbelang zwaarder doorweegt dan het individuele belang).