Close filters
Filters
Submenu

Hoe ontstaat diamant?

Diamant betekent in het Oudgrieks onoverwinnelijk en is zeer zeldzaam. Toch bestaat het volledig uit gekristalliseerd koolstof. En laat koolstof nu net een element zijn dat zeer vaak voorkomt op onze planeet.  Waarom is diamant dan zo schaars? Diamant is dun gezaaid omdat koolstof enkel onder extreem hoge temperaturen en druk kan kristalliseren.  De omstandigheden die hiervoor nodig zijn, vindt men alleen 150 km onder het aardoppervlak terug.

Op het ogenblik dat een diamant in een juweel wordt gezet, heeft hij ongeveer de helft van zijn gewicht verloren. Wanneer men een diamant ontgint, is hij immers niet geslepen. Voor een lekenoog zal het zelfs veel gelijkenissen vertonen met een dof stukje glas maar voor een ervaren diamantslijper uiteraard niet. We spreken over een ruwe diamant. Om een ruwe diamant te doen schitteren, moet hij bewerkt worden. Aangezien diamant het hardste mineraal op aarde is, kan het enkel bewerkt worden met een andere diamant. Een ruwe diamant zal opeenvolgend getekend, gekloofd of gezaagd, gesneden en tot slot geslepen worden alvorens hij in een juweel beland.

Door de unieke eigenschappen van diamant wordt het ook vaak gebruikt in de industrie waar de natuurlijke hardheid van dit materiaal goed van pas komt. Industriële diamanten, zoals carbonado, zijn van groot belang voor werktuigen (drilboren, snijdgereedschap).