Close filters
Filters
Submenu

Waarom diamant in Antwerpen?

80% van alle ruwe diamant die wereldwijd gedolven wordt, komt in Antwerpen terecht. Daarom is Antwerpen ook het wereldcentrum van de diamanthandel. Maar hoe komt dit eigenlijk?

In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdam en Londen de koplopers in de diamanthandel. Na WOII startte de handel zich stilaan opnieuw op in Antwerpen, omwille van een heel goed georganiseerde in- en uitvoer.

Om de in- en uitstroom van diamanten uit Antwerpen te helpen reguleren, creëerde de Belgische regering in 1945 het Diamond Office in de Antwerpse diamantwijk. Dat had tot doel de handel in diamant zo vlot mogelijk te laten verlopen met zo weinig mogelijk inmenging en administratieve rompslomp.

In 1974 werd het Diamond Office opgenomen in de Hoge Raad voor Diamant (HRD), die een jaar eerder was opgericht op initiatief van de Belgische regering en de sector zelf, om de diamantsector in België te bevorderen en beschermen. In 2007 werd de HRD omgevormd tot het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De Antwerpse diamantwijk is een mooie staalkaart van de wereldwijde diamantsector in zijn huidige toestand, met Vlaamse, Joods-Orthodoxe en Indische diamantairs die er werken naast fabrikanten en dienstverleners, kopers en handelaars in ruwe en bewerkte diamant uit bijna alle landen waar diamanten worden ontgonnen, verwerkt, verkocht en gekocht. De stad is nog steeds de thuishaven van een kleine maar uiterst vakkundige groep diamantslijpers die zich specialiseren in de bewerking van de meest opmerkelijke diamanten die op de markt komen. Maar Antwerpen is bovenal een zakencentrum, geruggensteund door de meest gesofisticeerde financiële en handelsinfrastructuur, en een expertise en ervaring die nergens ter wereld geëvenaard worden.